Väktare

För att få jobba som väktare, krävs en väktarutbildning(VU1 & VU2) hos en auktoriserad utbildningsförrättare. BYA (Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) och Väktarskolan.

Withe siktar dessa två aktörer gällande utbildning till väktare.

Väktarskolan har både väktarutbildningens båda delar VU1 och VU2 separat, samt båda ihopsatta med en PYT – (Praktisk Yrkesperiod) emellan på 160 timmar, samt med en tillhörande utbildning med expanderbar batong – en s.k. totalvaktutbildning.

BYA har VU1 för privatperson, som man kan söka till utan anställning, och gå del två under tiden man jobbar. Alternativet är att genom en anställning få möjligheten att gå VU1 och VU2 separat med en praktisk period på 160 timmar mellan dessa.

Som väktare får man, efter en godkänd väktarutbildning, diplom, samt ett yrkesbevis utfärdat, i kreditkortsstorlek, som kommer med posten. Kortet har en giltighetstid, och slutar gälla samma datum som står utfärdat.

Väktaryrket

Att jobba som väktare, är inte som vilket yrke som helst. Och det passar inte vems om helst. Man följer ledord som ”ärlighet”, ”vaksamhet”, ”ansvarskännande”, ”hjälpsamhet”, ”servicekänsla” och en hel del stresstålighet. Idag är branschen stor, och växer i ett stadigt tempo. Behovet av bra och duktiga kollegor växer för varje dag.

Rekrytering

Polismyndighetens krav på att man ska bli godkänd som väktare:

  • Ha fyllt 18 år.
  • Godkänd genomgången väktarutbildning.
  • Godkänd av Länsstyrelsen.

De flesta bolag har även kravet att man ska vara ostraffad och vara utan betalningsanmärkningar.

Bolagen har olika rekryteringsprocesser innan anställning. En del sökanden får genomföra olika personlighetstest online innan man eventuellt går vidare till en intervju.

Att vara väktare

Ingen dag är den andra lik. Vi pratar om utmaningar, omväxling, ensamarbete, teamarbete, långa pass. Vi stöter på utmaningar där vi själva har möjlighet att komma på tillfälliga lösningar. Det kan handla om en automatisk port som inte går i lås, en dörr som inte går att öppna, utlösta inbrottslarm, krossade fönster och mycket mer. Vårt arbete innebär i första hand att förebygga brott, försvåra för gärningspersoner att genomföra brott samt iaktta och rapportera ifall brott begås eller har begåtts.

Ibland kan en del beslut kännas omöjliga. Men vi är aldrig ensamma där ute. Vi har alltid kollegor på företaget och arbetsledare man kan rådfråga, och man kan tillsammans oftast komma fram till en lösning. Vårt arbete är inte att reparera, utan skapa en tillfällig lösning som skyddar kunden.

Du kommer träffa på nya kollegor där ute som har många erfarenheter och berättelser att berätta om livet som väktare. Under väktarutbildningens gång kommer du få träffa på instruktörer som har egna erfarenheter från yrket. De har oftast erfarenheter från yrkets många olika sidor.

Väktarrollen

Att jobba som väktare innebär många olika roller. Vanligt är att man är stationerad på en plats och innehar en roll hos kundens reception, ofta kombinerad med rondbevakning inomhus och/eller utomhus. Andra roller kan vara att hantera inbrottslarm, driftlarm, sabotagelarm, brandlarm och olika typer av passagesystem.

Väktare kan rondera kontorsbyggnader, verkstäder, industrier, bostadshus, garage och en massa olika typer av områden. Vi kan bevaka brandhärjade skolor, uppslagna tält och sönderkörda garageportar. Vi kan även hamna på tillfälliga bevakningar där vi bara sitter och håller koll på en dörr, port eller ett hål i väggen. Allt handlar om vad kunden beställer bevakning för.

Vi kan vara stationära eller ronderande, eller både och.

Stationär bevakning

En stationär väktare är oftast på en och samma kund och bevakar. Man kan ha en roll i reception, in-/utpassering, tillfälliga bevakningar om något har hänt. Stationärbevakning hos kund brukar innebära att man hanterar besökare, passersystem, larmhantering och annan teknik. Stationär väktare kan även

Ronderande bevakning

En ronderande väktare har oftast tillsyn av kundens egendom, och ofta flera kunder på större område eller utspritt i ort, stad eller län. Ofta handlar det även om larmhantering och åtgärder ute hos kund ifall något har skett. Det är inte omöjligt att man även får ha rollen som fastighetsskötare med enklare åtgärder.

Väktarutbildning, del 1, kostar hos Väktarskolan 11500 kr, och är på 88 timmar förlagda på 11 dagar.

Delkurser som ingår hos dem båda:

  • Regler som styr bevakningsföretagens bevakningsverksamhet, 8 tim.
  • Bevakningsjuridik, 16 tim.
  • Arbetsmiljö, 2 tim.
  • Bevakningstjänst, 10 tim.
  • Tekniska hjälpmedel vid bevakningen, 8 tim.
  • Brand, 10 tim.
  • Yrkesetik och moral, 8 tim.
  • Olaga diskriminering och mänskliga beteenden, 4 tim.
  • Konflikthantering och självskydd, 8 tim.
  • Handfängsel, 4 tim.
  • Akutsjukvård, 6 tim.
  • Skriftligt och praktiskt prov, 4 tim.

Utbildningen omfattar 88 lektionstimmar och uppfyller de krav som ställs i PMFS 2017:10 FAP 573-1. Version 788.